Eines per al naturalista digital (si Darwin hagués tingut un “smartphone”)

La possibilitat de poder establir digitalment la nostra posició en tot moment gràcies als telèfons mòbils amb GPS (el que Tim O’Reilly ha batejat com Where 2.0) no es limita només a potenciar les nostres xarxes socials, facilitant la localització de comerços o elements patrimonials al voltant nostre, sino que pot ajudar-nos també a convertir-nos en naturalistes, en narradors de les troballes que fem durant un passeig pel bosc i no limitar-nos a consumir les dades geolocals que creen les empreses sino ser emisor, creadors de contingut.

El cert és que existeixen centenars d’eines al nostre abast per tal d’adoptar aquest nou rol. Ara us presentem les que ens han semblat més interessants:

Microblogging

Logo posterous Logo Soup.io Logo Tumblr

Tumblr i la seva contrapart mòbil: atumblr / tumblerette
Tumblr és un sistema de blogs molt senzill, especialment pensat per a difondre fotografia, amb un sistema de geolocalització incorporat i un model de “followers” dels nostres blogs a l’estil de twitter.
Gràcies al programa atumblr -disponible tant per Android, o Tumblerette -per IPhone podem organitzar el nostre diari de naturalista en un moment: primer creem un tumblr, seguidament fem les fotografies que ens resultin més interessants, afegim un comentari i uns tags per reconèixer la fotografia i atumblr o tumblerette s’ocupen de la resta, pujant la fotografia al blog i afegint-hi la posició GPS per a la posterior localització de la fotografia Google Maps o la nostra aplicació de visualització de mapes favorita.

Altres eines molt populars de microblogging són Posterous o Soup.io

Geotagging

Geotagging

My tracks. Es tracta d’una aplicació molt senzilla d’utilitzar però al mateix temps molt complerta: permet registrar les nostres rutes naturalistes, marcar els punts d’interés per a després descarregar aquestes rutes i compartir-les amb amics. De la mateixa forma, ens permet registrar totes les dades de la ruta que hem fet, la velocitat, altitud, temps que hem estat a cada lloc, etc. Gravar és tan fàcil com apretar un botó i començar a caminar. Un cop gravada la ruta, des del programa podem enviar-la directament al google docs -on se’ns grava en format de fulla de càcul per a recollir les dades estadístiques- o bé al google my maps, on podem consultar la ruta i compartir-la amb altres usuaris.

Alguns programes similars són GPS Kit i Trailguru. Per telèfons Nokia també existeixen aplicacions com GeoTag que permeten geolocalitzar les fotografies.

Altres aplicacions útils.

Shoot it!. Aquesta aplicació -per Android i IPhone- ens permet convertir les nostres fotografies en postals de forma directa, imprimir-les i enviar-les per correu. Fem click amb la nostra càmera a aquella posta de sol tan espectacular i des del mateix mòbil donem l’adreça física de la persona a la que li volem enviar la postal i l’empresa que hi ha darrera de Shoot it s’encarrega d’enviar-la. Enviar una postal a Estats Units costa sobre uns 60 cèntims i a qualsevol lloc d’Europa per una mica més d’un euro.

Per acabar un consell:
Donat el consum elevat de bateria d’aquestes aplicacions, en general, és molt convenient tenir clar quan activar-les i quan no, i anar per feina, ja que si badem difícilment serem capaços de mantenir vius els nostres smartphones més enllà d’una hora. Un carregador solar pot ser un bon complement a afegir a la sempre voluminosa motxilla dels naturalistes.