Disseny de sistemes d’informació. Quan la màquina ens coneix pel nom.

El títol d’aquest post podria ben bé ser “Disseny de sistemes d’informació per la cara“. The Astonishing Tribe és una companyia sueca que desenvolupa software per a les TICs. La seva darrera proposta ens acosta una mica més a la idea del núvol social en la realitat augmentada. La idea bàsica és que amb el senzill gest d’apuntar algú amb la càmera del mòbil tinguem accès als seus perfils a la xarxa social: flickr, facebook, twitter, etc. Evidentment sempre cal que l’interessat permeti l’accès a les seues dades amb diferents nivells de privacitat.

Un dels aspectes més prometedors de l’aplicació, en fase experimental, és que presuposa un perfeccionament notable en els softwares de reconeixement del rostre. És a dir, que la càmera sigui capaç de reconèixer a qui està apuntant, que distingueixi les cares que enfoca.

Tot plegat és un pas més en el vertiginós camí que ens porta a la normalització de la realitat augmentada com a eina quotidiana. Amb prou feines en un parell d’anys hem passat de la ciencia ficció, amb els primers prototips d’AR de gent com Enkin, a l’assimilació total del concepte amb aplicacions com Layar o Wikitude, que ja pràcticament no sorprenen ningú.

Cal destacar les perspectives que això obre als que treballem en sistemes de disseny d’informació. Imaginem un sistema que reconeix el rostre de qui mira una pantalla, per oferir-li la informació que sap que li interessa de manera individualitzada. Ja hem treballat en base a aquest concepte en el projecte del Museu d’Història de Polònia, a Varsòvia (podeu consultar la secció de Projectes), i els avanços en aquestes tecnologies fan que les premises que ens van motivar a plantejar el projecte des d’aquesta perspectiva siguin més sòlides cada dia.